Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη

Το 2021 η χώρα μας θα φιλοξενήσει για τέταρτη φορά στην ιστορία της τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τον οποίο οραματίστηκε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και έχει διαγράψει ήδη μια πολύ επιτυχημένη πορεία τριάντα χρόνων.

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος συμβάλλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τα κοινα στοχεία της ευρωπαϊκής τους ιστορίας, τις κοινές πολιτιστικές τους εκφράσεις αλλά και την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία τους. Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης που βασίζεται στα ιδανικά της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης γίνεται πράξη μέσα από τον πολιτισμό, με στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης, βιώσιμης και πιο ανεκτικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, με επίκεντρο τον Άνθρωπο, που θα προσφέρει σε όλους πρόσβαση στα πολιτιστικά της αγαθά και θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της και ιδιαίτερα στους νέους να αξιοποιούν όλες τις δημιουργικές τους δυνάμεις, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον θεσμό είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη που φέρει τον τίτλο. Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο πολιτισμός μπορεί να μεταμορφώσει μια πόλη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολίτων της, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού της ιστού και την τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Καθίσταται σαφές ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για την επίτευξη της ευημερίας, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής.

Αποτελεί λοιπόν κέρδος για τις πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να  διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τοποθετώντας στο προσκήνιο τον πολιτισμό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναλάβει να διεξαγάγει με υπευθυνότητα, διαφάνεια και συνέπεια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  τη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Εύχομαι στις πόλεις κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους για τη διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να δώσουμε στον πολιτισμό μας τη θέση που του ανήκει και να αξιοποιήσουμε όλα τα οφέλη του για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.